Min farmor
Kristine Nikoline Jørgensen

 

 

Slægtsforskning på Sejerø er en gammel øvelse. Allerede som barn viste min far mig en håndskrevet slægtstavle over hans forfædre på Sejerø. Min farmor, Kristine Nikoline Jørgensen, som er min forbindelse til Sejerø kan føre sin slægt på øen tilbage til 1600-tallet. Næsten alle hendes forfædre har rødder på Sejerø, kun sjældent blev slægten udvidet med "indvandrere" fra naboøen Nekselø, Tunø, som ligger vest for Samsø, Holmstrup ved Højby i Odsherred og Kalundborg.

 

Det der nok har mest indflydelse på de nuværende Sejerøboers selvforståelse er ankomsten af Peder Thorsen og Inger Kirstine Andersdatter til Sejerø. Peder var født i Rutsker på Bornholm i 1778 og som ung kom han først til Helsingør og siden til Roskilde, hvor han arbejdede som møllersvend. Mølleren drev også kro, og her arbejdede Inger. De to blev gift i 1808, og af uvisse grunde valgte de at flytte til Sejerø. Ud fra ens slægtsforbindelse til Peder og Inger definerer mange beboere på Sejerø sig i dag, og de var således oldeforældre til min oldefar Søren Jørgensen og dermed mine 3xtipoldeforældre.

Historien om Peder Thorsen og Inger Kirstine Andersdatter er så fint beskrevet af Niels Jørgen Pedersen, som er deres tiptipoldebarn, og som jeg mødte på vores tur til Sejerø i sommeren 2016, og som meget af året bor på Sejerø.

Min større interesse for Sejerøslægten kom, da jeg blev kontaktet af Palle Jørgensen, som er min fars grandfætter. Han og min far delte oldefar, men ikke oldemor. Gennem Palle fik jeg kontakt til hans far Johannes Jørgensen, som kunne huske min far, farmor og nogle af hendes brødre, og var i besiddelse af familiefotos, jeg ikke kendte. Ligeledes skabte Palle kontakt til sin farbror Børge, som også var en guldgrube af historier.

 

                                   

 

 

                                                                  Billeder fra vores tur til Sejerø 13. juli 2016

  • Kirsten, Palle og Børge ved fyret

  • Palle, Henrik, Børge og Niels-Jørgen bagerst til højre

  • Sejerø kirke

  • Sejerø fyr

  • Gadekæret i Sejerby

Her er vedhæftet Niels Jørgen Pedersens fantastiske historie om min 3 x tipoldeforældre Peder Thorsen fra Rutsker på Bornholm og Inger Kirstine Andersdatter fra Skuldelev i Hornsherred.

Peder Thorsen fra Bornholm

Landevejskroen Møllehusene i Roskilde og møllen, set fra Ringstedvej ca. 1859. Peder Thorsen arbejdede på møllen og Inger Andersdatter arbejdede på kroen, da de mødte hinanden. De blev gift i Roskilde Domkirke i 1808.