Min mor, Inger Margrethe Nielsen, blev født 29. juni 1924 i Hundekilde ved Sorø og hun blev døbt i Lynge kirke 10. august 1924. Hendes forældre var Marie Elisabeth Jensen født i Kalvehave og Peter Olaf Gunnar Nielsen født i Hejninge ved Slagelse (læs om dem under fanen "Marie og Gunnar")

Hun voksede op i Korsør med en to år ældre søster, Alice, hendes far var ansat som portør ved Sorø station og hendes mor var hjemmegående. Først boede de på Obelsvej 10, 1. og senere på Tårnborgvej 51.

 

 

Min mor i midten mellem sin far, Alice og sin mor.

Min mor tog først Mellemskoleeksamen og året efter Realeksamen fra Korsør Kommunale Mellem- og Realskole. Hun var glad for at besøge sine bedsteforældre i hhv. Kalvehave og Vemmelev, ligesom familien havde megen kontakt til hendes fars søstre, brødre og deres børn. Da min mor var 18 år fik hun en lillesøster, Karin, men da var hun allerede flyttet hjemmefra.

Inger ca. 1942

 

 

1. januar 1941 blev hun ansat i Esther Alsing`s van Hauen-bageriudsalg på Gl. Kongevej 125 på Frederiksberg. Hun var ansat der indtil 1. december 1942 og på hendes anbefaling står "Frøken Nielsen er ærlig og paalidelig!". Men det var også hårdt arbejde, tidligt op om morgenen og om vinteren til en iskold forretning. Min mor boede på værelse hos frøken Alsing på Frederiksberg alle 21B, 3.sal.

.

 

December måned 1942 tilbragte hun i Korsør, derefter var hun kort tid hos en bagermester Svanberg og derfra kom hun til Marstrands Bagerier på Købmagergade, hvor hun var et lille års tid. Her var hun med til at aflevere en fødselsdagskage på Amalienborg.

 

 

 

Lige før 2. verdenskrigs afslutning kom hun i huset hos arkitekt Thorvald Dreyer, hvor hun også var barnepige for datteren. Herefter kom hun i lære på Korsør Telefoncentral, og i 1946 blev hun ansat ved Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab. Hun var både udstationet i Taastrup og Roskilde.

 

 

Min mor fratrådte sin stilling i april 1948 og flyttede til Glostrup på Birkehøj 8, 1. sal, og blev gift med min far 2. maj 1948. Indtil jeg blev født 30. juli 1949 arbejdede hun ved omstillingsbordet i Det Statistiske Departement.

 

 

Min far, Helge Wagn Lindaa, blev født 17. april 1924 i Aalborg og døbt i Aalborg Domkirke 24. juni 1924. Han forældre var Kristine Nikoline Jørgensen født på Sejerø og Robert Harald William Christian Jensen Lindaa født i Randers. (Se afsnittet om "Kristine og Robert") Min far var tvilling, men søsteren var dødfødt.

 

Min far og hans forældre 1927

I november flyttede familien til Østerbro i København, Taasingegade 35 st.th. Hans far arbejdede som vægter og 4 år efter flyttede de til Næstvedgade 12, 4. tv. Året efter blev hans forældre separeret og i 1933 blev de skilt. 

I 1932 flyttede min far og hans mor til Wesselsgade 20, og to år efter flyttede de skråt over gaden til Wesselsgade 15A, 2.th. Min far havde et tæt forhold til sin moster Mari og sine morbrødre Albert, Søren og Johannes. Min far var ulveunge og senere søspejder, men hvor han gik i skole ved jeg ikke.

 

Helge ca. 1938

Min far blev konfirmeret 9. oktober 1938 i Brorson kirke, og på det tidspunkt var hans mor meget syg og 4 dage efter døde hun af hjernehindebetændelse.

Efter dette store tab var min far så heldig at have sin moster Mari og onkel Leo, som han voksede op hos. Og som knap 18-årig blev han adopteret af dem (se historien om "Manufakturhandleren").

Min far blev udlært som maskinarbejder hos Smith, Mygind & Hûttemeier i Peter Fabersgade på Nørrebro. Han var aktiv i modstandsarbejdet, hvor meget ved jeg ikke, men han figurerer i Frihedsmuseets Modstandsdatabase, og jeg har også et armbind og andet, der forbinder ham med modstandsbevægelsen.

Hans onkel Leo begik selvmord 22. maj 1945, men på det tidspunkt boede min far ikke hjemme mere. Han flyttede i oktober 1946 fra Frederiksberg alle 21 A, 1.v. til fru Andersens pensionat i Ringgården på Sdr. Ringvej 11. Han arbejdede nu på Nordisk Køleteknik i Glostrup. Forinden havde han aftjent sin værnepligt ved Garderhusarregimentet i Næstved.

Inger og Helge`s bryllup 2. maj 1948 i Korsør kirke

Mine forældre blev gift i Korsør kirke 2. maj 1948 og da boede de på Birkehøj 8. 

1. september året efter flyttede de til det nybyggede Søndervangskvarter på Søndervangsvej 60, 1.tv.

31. juli var jeg blevet født på Fru Frandsens fødeklinik på Sofielundsvej i Glostrup, og halvandet år efter blev min bror Ole født 2. februar 1951.

 

Fra 1952 til 1957 arbejdede min far som servicemontør indenfor oliefyringsanlæg hos Reck`s Opvarmnings Comp. i Valby.

Fra 1957 fik han job som faglærer på Teknologisk Institut i Hagemansgade ved Vesterport, og da TI flyttede til Tåstrup, som konsulent i Varmeteknisk afd. bla. for smedemestrene og skorstensfejermestrene i Danmark.

 

I januar 1960 flyttede vi på Højvangsvej 30, 1. th. - også kaldet Højvangsgården. Ejendommens ejer havde mine forældre boet til leje hos på Birkehøj. Da Ole og jeg blev ældre, begyndte min mor at arbejde, først på kontoret hos Holder Bonde, siden hos Cykelimporten og Arnes Radio og til sidst i Skattevæsenet på Glostrup Rådhus.

Juleaften på Højvangsvej

Familiens ferier foregik altid i telt, og igennem 1950`erne og først i 1960`erne kom vi rundt i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Østrig, Schweiz og Italien. Midt i 60`erne købte mine forældre en sommerhusgrund ved Hønsinge Lyng i Sejerøbugten, og byggede derpå et sommerhus. De elskede det sommerhus, men da lejligheden i Højvangsgården var blevet for dyr i leje, og da de fik tilbudt at købe den, var den så dyr, at de ligeså godt kunne købe et hus. Hvilket de i 1977 gjorde på Erdalsvej 39.

Inger og Helge 1986

 

 

Her fik de nogle gode år indtil min far i 1986 fik en blodprop i hjernen. Han kom sig nogenlunde, men fik flere små propper og til sidst i 1990 en stor blodprop, der gjorde at han døde 15. juni året efter.

Min mor solgte huset i 1991 og flyttede i en lejlighed på Brinken 15. Her boede hun indtil september 2009, hvorefter hun efter egen vilje flyttede i en lejlighed på Ældrecenter Dalvangen. Her trivedes hun godt, men desværre døde hun 25. januar 2011 efter en blodprop i hjernen.

Kommentarer

08.07.2017 10:33

Kirsten Lindaa Pedersen

Hej John, jeg kan godt huske dig og at du kom i vores barndomshjem. Hvor er du henne i verden ?

06.07.2017 04:09

john fuhrmann

hej kirsten !!!
kan godt huske dig, har gået i klasse med din lille bror på højvang, og kommet flere gange I jeres hjem, altid hyggeligt !!! mvh john f